SAU  Contul meu: Log in | Creeaza cont
  • Home
  • Telefoane
  • Teste
  • Stiri
  • Anunturi
  • Clasamente
  • Magazin
  • Download
  • Contact
compara telefoane

Top Marci

Toate Marcile

Stiri

Modul corespunzator in care ar trebui sa exploatati bateria smartphone-ului dumneavoastra.

 Este bine cunoscut faptul ca bateriile reprezinta una dintre componentele cruciale atunci cand vine vorba despre hardware – ul smartphone-urilor moderne. Nu conteaza daca dispozitivul dumneavoastra lucreaza cu cel mai modern procesor octa-core, daca are mai multa memorie RAM comparativ cu un notebook entry level, sau daca are cea mai mare camera montata vreodata pe un smartphone.  Daca unitatea de alimentare este inferioara si nu reuseste sa va ofere energia necesara, este foarte posibil sa uitati de toate celelalte caracteristici ale dispozitivului dumneavoastra. Mai mult decat atat, bateriile sunt elementele cele mai predispuse la deteriorare in timp.

In mod clar ati vazut o multitudine de ghiduri care va ofera  tot felul de indicii si indicatii pentru a proteja durata de viata a bateriei dar majoritatea se refera la ,,anulati aceste functii’’, ,,dezinstalati urmatoarele aplicatii’’, ,,nu folositi aceste caracteristici ale smartphone-ului dumneavoastra’’, etc. Daca urmariti toate aceste indicii in mod mecanic, veti ajunge sa dispuneti de un telefon care este orice, mai putin inteligent, si nimeni nu isi doreste acest lucru.

Astazi aruncam o privire mai atenta asupra bateriilor Li-Ion si va oferim cateva indicii pentru a prelungi durata de viata a acestora. De asemenea, ne propunem sa demolam cateva mituri care nu au nici macar un pic de adevar in ele. 

 

PROPRIETATILE BATERIILOR LI-ION

  1. Voltajul celulei

Din motive de siguranta, bateriile li-ion sunt in mod normal limitate la .20V celula (desi anumite unitati sunt / disponibile chiar si cu un voltaj mai scazut).

A fost stabilit faptul ca valorile mai mari nu ofera un randament bun intrucat cresterea capacitatii celulei duce la o reducere considerabila a duratei totale de utilizare a bateriei.

Asa cum puteti vedea in graficul alaturat, un voltaj mai mic per celula inseamna o durata de viata mai mare a celulei. Bateriile disponibile pe cele mai multe dispozitive dispun de un voltaj mai mic de 4.0V / celula. 

 

 

  2. Corelatia intre voltajul celulei si durata de viata a acesteia

Asa cum puteti vedea in tabelul de mai jos, o baterie a carei celule ofera un voltaj de 4.20V/celula vor permite intre 300 si 500 de cicli de reincarcare la 100%. Daca insa reducem voltajul aceleiasi baterii, sa spunem la 4V/celula, obtinem intre 1200 si 2000 de cicli de incarcare descarcare, dar capacitatea maxima a acesteia va fi de 80% comparativ cu ceea ce ati primi de la o baterie cu 4.20V/celula. De aceea multi producatori incearca sa realizeze un compromis intre cele doua variante. 

  3. Corelatie intre descarcare si capacitatea bateriei

 

Bateria dumneavoastra va rezista mai mult daca o incarcati mai des si daca evitati descarcarile complete. In tabelul din stanga puteti vedea cati cicli de descarcare pot fi efectuati raportat la cat de descarcata este bateria atunci cand o reincarcati complet.  Spre exemplu, daca in mod uzual descarcati bateria dispozitivului dumneavoastra pana la 0%, aceasta se va deteriora la 70% din randamentul sau total intr-un interval de 300 si 500 de cicli. Este indicat sa evitati descarcarile complete si sa efectuati incarcari dese si scurte pentru a va bucura de o durata de viata a bateriei prelungita. 

 

 

 

  4. Incarcarile rapide forteaza bateria

Atunci cand este posibil, optati pentru un incarcator care dispune de un output cu amperaj scazut. Desi bateria se va incarca mai greu, aceasta nu va soferi socurile cauzate de incarcatoarele rapide. Aceste fortari vor afecta capacitatea bateriei de a ramane incarcata pe o perioada mai lunga de timp. Da, producatorii de baterii au gasit probabil modalitati de a evita aceasta situatie dar, general vorbind, nu sunt recomandate reincarcarile / descarcarile rapide.

Dupa ce v-am prezentat cateva dintre cele mai vitale proprietati ale bateriilor Li-Ion, este momentul sa spulberam cateva mituri legate de ce sa faci si ce sa nu faci atunci cand vrei sa iti protejezi durata de viata a bateriei. 

 

1. Cateva incarcari partiale sunt mai bune comparativ cu o incarcare completa

 

 

Ei bine, exact ca in viata reala, este mai indicat sa efectual cateva sesiuni de sprint in detrimentul unui maraton.

Bateriile Li-Ion accepta incarcarile partiale, spre exemplu, de la 30% la 60% sau de la 49% la 79%, intrucat pastreaza celulele bateriei in stadiul ideal pentru mai mult timp.

Asta inseamna ca nu exista scuza sa nu incarcati dispozitivul de cateva ori pe zi daca aveti ocazia sa faceti acest lucru. 

 

 

2. Evitati descarcarile complete

Asa cum spuneam si mai sus, extremitatile sunt un lucru rau pentru “sanatatea”bateriei. O perioada indelungata la capacitate maxima poate afecta durata de viata a bateriei dar descarcarea acesteia la 0% este si mai rea. In timp ce bateriile moderne nu pot fi descarcate complet ( orice ati face, ramane o mica cantitate de energie ce nu va fi disponibila pentru consum ), atingerea nivelului 0 de energie ar putea duce la imposibilitatea de a reincarca vreodata anumite celule ale bateriei. Asta este destul de rau.

3. Bateria smartphone-ului dumneavoastra reactioneaza cel mai bine atunci cand este incarcata la 40%

 

Exista un motiv pentru care bateriile disponibile pe majoritatea smartphone-urilor vin pre-incarcate intre 40% si 50% - aceasta este valoarea ideala intrucat voltajul nu este nici prea mare nici prea mic.

Inainte de toate, acest nivel de energie nu forteaza in niciun fel celulele acumulator, in acelasi timp ii permite sa se descarce usor de la sint in timp ce utilizatorul nerabdator isi asteapta noul smartphone.

 

 

4. Evitati temperaturile ridicate

Temperaturile ridicate afecteaza in mod negativ durata de viata a bateriei. Bateria ar putea pierde pana la 80% din capacitatea sa daca aceasta este depozitata la temperaturi de 60 de grade intr-un. Desi ne indoim ca cineva ar putea face asta. La 25 de grade, dispozitivul dumneavoastra va pierde sub 20% din randamentul bateriie intr-un an de zile.

5. Nici temperaturile scazute nu sunt un prieten al bateriilor

Daca trebuie sa stocati bateria (din motive necunoscute) asigurati-va ca nu o expuneti la temperaturi extrem de scazute, intrucat inghetul deterioreaza capacitatea bateriei de a stoca energie electrica, in mod similar cu expunerea la temperaturi ridicate.

6. Bateriile lasate descarcate pentru o perioada indelungata vor deveni inutile

In mod normal, bateria Li-Ion va fi descarcata complet daca voltajul acesteja scade sub 3.0V /celula. Cu toate acestea, daca voltajul din baterie scade sub 2.7V / celula, circuitele de protectie ale bateriei vor pune unitatea in asa numitul mod sleep, facand-o neincarcabila – in mod normal, acesta este cel mai rau caz.

Aceasta  este motivul pentru care este indicat sa verificati mereu ca bateria are o oarecare energie in permanenta, ideal undeva in jurul valorii de 40%, asa cum mentionam mai devreme.

7. Bateriile Li-Ion au durata de viata la raft

Simplu. Nu stocati bateriile li-ion – indiferent daca le folositi sau nu, acestea se deterioareaza usor pe masura ce trece timpul iar capacitatea lor maxima se deterioreaza. In schimb, achizitionati o noua baterie in momentul in care doriti sa refolositi dispozitivul in cauza.

Cam acestea au fost sfaturile noastre, si speram sa va fie de folos in exploatarea corespunzatoare a bateriei dispozitivului dumneavoastra. 


 


autor: Alexandru - Gabriel Boros
data: 2015-03-13 23:35:38

Via: Phonearena.com
Sursa: Battery University
Citeste mai multe despre:  AccesoriiSmartphone;
Stire despre:  nu exista tag

Opinii si comentarii

vezi mai multe mesaje
nu exista opinii

 Nume: sau     
 Email:  
 Opinie:  
 Notifica-ma: * Vreau sa fiu anuntat pe email daca raspunde / comenteaza cineva la aceasta discutie  
 Facebook post: * trebuie sa faceti logout apoi sa va logati cu Facebook  
 Cat face 3 adunat cu 1?: