SAU  Contul meu: Log in | Creeaza cont
compara telefoane

Top Marci

Toate Marcile

Istoria BenQCorporatia BenQ (scriere fonetica /ben kju:/;) este o companie taiwaneza, specializata in fabricarea computerelor, a dispozitivelor pentru comunicatie si consum electronic.

Numele reflecta motto-ul sau viziunea companiei, si anume Bringing Enjoyment and Quality to life (aducerea bucuriei si calitatii in viata).

Compania a fost infiintata in 1984, initial fiind cunoscuta ca Acer Peripherals Inc., apoi Acer CM (Communicatii si Multimedia), si in sfarsit redenumita ca benQ[1] in Decembrie 2001.

BenQ fabrica produse tehnologice, incluzand produse pentru comunicatie si computere personale. Produsele principale include monitoare  si televizoare TFT LCD, scanere si imprimante, camere digitale, proiectoare, laptopuri, tastaturi pentru computer, mouse, si telefoane mobile.

Biroul principal este localizat in Taoyuan, Taiwan, iar compania opereaza in toata lumea. BenQ poseda si opereaza cu birourile de breasla de pe piata, si are mai mult de 15.000 de angajati. Trei grupuri de afaceri administreaza linia de produse BenQ: Grupul de afaceri pentru Comunicatii Mobile (Mobile Communications Business Group), Grupul de afaceri pentru Digital Media(Digital Media Business Group), si Grupul de afaceri pentru Fabricare Integrata si Servicii (Integrated Manufacturing and Services Business Group).

La data de 1 Octombrie 2005, BenQ a achizitionat divizia dispozitivelor pentru telefonie mobile de la compania Germana Siemens AG, devenind a sasea companie ca marime in industria telefoniei mobile, acumuland un share pentru market. Rezultatele achizitiei s-au vazut in crearea unui nou grup de afaceri, BenQ Mobile, din Corporatia BenQ, dedicandu-se in intregime comunicatiilor wireless. Telefoanele mobile din noul grup au fost marcate sub un nou brand, si anume  BenQ-Siemens.

Pe 24 august 2006, BenQ si-a anuntat planurile de a inceta operatiile de fabricare la sfarsitul anului 2007, separand divizia pentru fabricare contractuala si cea pentru propriul brand.

La sfarsitul lui Septembrie 2006, divizia pentru dispozitivele mobile de la BenQ, BenQ Mobile (Germania), a anuntat falimentul cand Corporatia BenQ a discontinuat fondurile. Drept rezultat, BenQ Mobile a fost plasata efectiv sub supravegherea unui administrator pentru faliment stabilit de stat. In februarie 2007, BenQ Mobile a fost in sfarsit desfiintat deoarece un cumparator potrivit nu s-a putut gasi. Un numar estimativ de 2000 de angajati ai BenQ Mobile si-au pierdut locul de munca.

Corporatia BenQ este o parte a Grupului BenQ, care include de asemenea AU Optronics.


Facilitatile de fabricare

Corporatia BenQ are mai multe facilitati de fabricare in lume. Includem aici facilitatatile in Taiwan, Republica Chineza, Mexic, Republica Ceha(Brno) si Brazilia(Manaus).

Perspectivele Companiei:
Visiunea Companiei: Combinarea Culturii si a Valorilor fundamentale
In timp ce am rafinat sectorul tehnologiei traditionale, pentru a genera viteza exceptionala, flexibilitate, eficienta si cresterea calitatii si al conexiunilor canalelor, am cladit de asemenea o cultura BenQ, care sustine viziunea noastra.
Prin cele patru valori fundamentale ne motivam angajatii, ne apropiem de clientii nostrii, si ne construim viitorul.
Ne pasa: Vrem sa avem o existenta lunga a relatiei cu clientii nostrii, cautam sa intelegem si sa le cunoastem nevoile, ne pasa de angajatii nostrii, si suntem preocupati de medu in care ne desfasuram activitatea.
Inovam: cream, construim si soatem pe piata solutii inovatoare; cautam constant modalitati noi si inovative pentru a munci si a aduce idei.
Sustinem: Calitatea: Fabricam produse de incredere, insa calitatea pentru noi compenseaza calitatea experientei utilizarii produselor ca parte a unei solutii totale ce aduce beneficii ale modului de viata.
Sarbatorim: Buna dispozitie: Scopul nostru este sa aducem bucurie si placere clientilor nostrii, deoarece sarbatorim frumusetea pe care o vedem in viata.
Ceea ce am invatat de-a lungul anilor este ca adevarata putere a acestor valori fundamentale este felul in care ele conlucreaza pentru a ne ajuta sa aducem bucurie si calitate in viata dumneavoastra. Si suntem de parere ca succesul nostru viitor va depinde din ce in ce mai mult de abilitatea noastra de a ne integra nu numai la nivel cultural si al modelului in afacerii, dar si in ceea ce priveste relatia cu clientii nostri.

 

Date cheie:
1976: Accer Computers este fundata ca o companie Multitech
1984:  Componentele si sistemele secundare ale Computer OEM, continental Systems, este stabilita.
1986:Compania devine Acer Continental
1989:Compania devine Acer Peripherials, si isi schimba directia de concentrare in domeniul afacerilor de produse periferice, fabricand monitoare pentru computere si altele.
1992: Compania deschide o linie de productie secundara in Malaezia; un sediu secundar destinat vanzarii si marketing-ului este deschisa in Statele Unite.
1993: O fabrica afiliata se stabileste in Suzhou, China.
1996: Compania isi face aparitia publica sub denumirea Acer Peripherials; unitatea Acer Display Technologies este formata pentru a produce panouri TFT-LCD.
1997: Compania face cunoscuta aparitia primului monitor LCD; compania intra pe piata telefoniei mobile.
1998: Compania deschide o noua facilitate de fabricare: Acer Suzhou Techno Park.
2000: Compania este intepata de o companie separata, Acer Communications & Multimedia, insumand mare parte din afacerile contractuale de fabricatie ale Acer; a fost achizitionata compania Bri-Link Technology Co.
2002:compania isi schimba numele in BenQ, derivarea de la sloganul companiei, "Bringing Enjoyment and Quality to Life," (aducerea bucuriei si a calitatii in viata), si incepe sa se stabilizeze ca un brand global in domeniul perifericelor computationale si electronice.
2003: O sectie pentru speculatie comerciala a directivelor optice este formata cu Philips.


Istoria Companiei


Odata cu contractul de fabricare  Taiwan Acer Computer Corporation, BenQ Corporation a devenit un lider mondial in fabricarea de periferice pentru computere, echipament digital, telefoane mobile si accesorii de internet si comunicatie. BenQ produce monitoare LCD si CRT, televizoare LCD, proiectoare digitale, si alte disteme de display, CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM si DVD+RW, imprimante laser color, camere digitale si scanere, telefoane mobile si echipament wireless de internet si comunicatie. Contracul de fabricare continua sa faca mai mult de 2 treimi din veniturile BenQ. De cand cu despartirea de Acer in 2001, insa, BenQ a inceput sa isi formeze propiul nume – ce vine din sloganul: “Aducem fericire si calitate vietii” – ca o firma de renume in lume in industria perifericelor. Efortul a inceut sa dea roade. In numai 4 ani, vanzarile companiei s-au dublat, ajungand la 3.75 miliarde de $ in 2003. BenQ are reprezentante in Taiwan, China, Malaysia si Mexic. Operatiile companiei includ deasemenea o retea de companii afiliate, incluzand AU Optronics; Daxon Technology; Darfon Electronics; Airoha Technology; Copax Photonics; Darly Venture; si BenQ Guru Software Co. BenQ este condus de Kuen-Yao (K.Y) Lee si e listat pe Bursa de Valori Taiwan. Acer ramane un major actionar, cu 14 procente din stocul companiei.


Debutul Acer in 1980


Stan Shih si un frup de prieteni de la universitate au fondat Multitech in 1976, devenind unul din pionerii industriei de calculatoare din Taiwan. Alaturi de noua companie fondata se afla si Kuen-Yao Lee , absolvent al prestigioasei  Universitati Chiao Tung din Taiwan care avea deasemenea un M.B.A de la Universitatea Lausanne din Elvetia. Lee a devenit rapid un important membru al noi fandate companii Multitech. In 1984, cand compania – ce a adoptat numele de Acer in 1986 -  a format un mic pilon, Lee devenind directorul acestei noi firme, numita la inceput Continental Systems.
Continental Systems producea la inceput surse de energie si monitoare pentru statiile de lucru si alte sisteme pentru computere, aprovizionand atat Multitech cat si piata OEM. Astfel compania facea parte dintr-un brand de renume in anii 1980, ce a adus Taiwan una dintre primele tari din lumeca importanta in industria componentelor de calculatoare. Dupa ce Multitech a adoptat numele de Acer in 1986, pilonul a primit numele de Acer Continental.
La sfarsitul anilor 1980, Acer Continental a inceput sa se focalizeze pe piata perifericelor de calculatoare, lasand developarea de sisteme complete fimei “parinte”. Productia de monitoare a devenit apoi un principalul scop pe piata al firmei, si la inceputul anilor 1990, Acer Peripherals a ajuns un important furnizor al pietei de calculatoare OEM, furnizand calculatoarea producatorilor precum IBM si altele.
Prima parte a acestei faze a avut loc fara Lee. Dupa ce a fost inlaturat din functia de CEO al Acer in 1989, Lee a parasite compania ocupand o pozitie la Lausanne. Intre timp, Acer Peripherals a continuat sa se extinda la inceputul anilor 1990, deschizand o fabrica in Malaysia, si o serie de oficii globale, precum Acer Peripherals Labs in SUA in 1992. In acest mod, Acer Peripherals era capabil sa furnizeze support pentru extinderea globala a firmei Acer, ce a propulsat compania din Taiwan ca una din companiile de top de productie de PC-uri pana la mijlocul deceniului.
Acer Peripherals s-au indreptat catre China in 1993, construind o fabrica in Suzhou astfel indeplind comenzile mari de periferice pentru calculatoare. Printre acestea s-au numarat si primele unitati CD-ROM, ce au aparut in prima parte a deceniului. Pana in 1994, Acer Peripherals a success in productia primei unitati 2X CD-ROM. Dezvoltarea acestei noi tehnologii, permitea extinderea capabilitatilor multimedia a unui calculator ,devenind primele unitati optice pana la mijlocul anilor 1990.
Acer Peripherals mai tarziu si-a extins raza de productie in 1995, producand AcerScan 300C, un scanner flat, prinul scanner facut disponibil tinand cont de consum. Aceasta a lansat Acer in topul celor mai bune calculatoare. Lucru acesta a fost realizat si cu reintoarcerea lui K.Y. Lee la Acer in 1995. Reintorcandu-se la firma, Lee a fost plasat in conducerea lui Acer Peripherals.
Ca o urma a independetei, Acer Peripherals nu era numai un furnizor pentru Acer ci si pentru OEM si a pietei, Lee mutand compania din firma “parinte”, intr-un sediu propiu la Taoyuan, nu mai mult de o ora de condus de sediul principal.


Diversificarea in anii 1990


Lee a condus Acer Peripherals acum spre o cursa de a-si diversifica produsele si de a avea un impact international. Una din primele mutari ale companiei a fost de a stabili Acer Display Technologies in 1996, pentru a produce panouri TFT-LCD pentru extinderea monitoarelor LCD pe piata.
Pana in 1997, compania a reusit cu succes sa creeze primul monitor LCD pentru PC. Compania si-a extins deasemea si tehnologia scanner-elor prin productia primul scanner sheet0fed. Intre timp, Acer Peripherals si-a propus sa intre pe piata telefoanelor mobile, si in 1997 compania a produs primul GSM 900.
Compania si-a confirmat dievrsificarea prin efortul facut in 1998 prin deschiderea unei fabrici in Suzhou, numita Acer Suzhou Technology Park. In acel an, Acer Peripherals a scos pe piata o multime de lucruri noi, cum ar fi primul CD-RW, primul proiector digital, si prima imprimanta dye-sub.In urmatorul an compania si-a mai deschis o fabrica in Taoyuan, si un centru de developare si cercetare in Taipei.Compania a cumparat in 2000 Bri-Link technology Co.
Acer a devenit un lider mondial pe piata calculatoarelor, insa o data cu asta si un conflict imens intre companiile rivale de pe piata. Drept raspuns, Acer s-a focalizat pe fabricarea calculatoarelor si firmele “pilon” le-a privatizat. Astfel ,Acer Peripherals a devenit o companie separata, numita Acer Communications & Multimedia, in 2000. Acer a pastrat 14 % din procentele firmei “pilon”,si astfel devenit unul din cei mai importanti actionari.
Noua companie, condusa de K.Y. Lee, a grupat multe din vechile specialitati ale firmei Acer, incluzand si Acer Display Technologies (ADT) si altele. Cu noua libertare de a-si conduce compania, Lee  a hotarat sa transforme Acer Communications & Multimedia intrun brand de renume modial. Aceasta a facut unpas important in 2001 cand, alaturi de Unipac Optoelectronics, au creat AU Optrics, a 3a companie in lume in producerea de panouri TFT-LDC.


Lider Mondial in anii 2000


Ambitiile lui Lee erau din ce in ce mai mari. In 2002, compania a decis sa poarte alt nume, BenQ, un acronym sugerat de noul slogan al companiei: “Bringing Enjoyment and Quality to Life." Succesul lui BenQ a fost usor: vanzarile au inceput sa creasca, de la 1.7 miliarde de $ in 2000 la peste 3 miliarde de $ pana la sfarsitul lui 2002 – si aproximativ 4 miliarde de $ pana la sfarsitul lui 2003.
Pana atunci BenQ devenise un lider mondial pe piata perifericelor de calculatoare, cu monitoare LCD, unitati optice si altele.Productia si tehnologia si-au marit capacitatea dupa semnarea parteneriatului cu gigantica firma olandeza Philips, in vederea producerii   de unitati  CD-ROM, CD-RW, DVD-ROM, and DVD+RW, ce erau apoi denumite Philips, BenQ sau ca OEM pentru alte branduri.
Vanzarile de monitoare LCD BenQ si televizoare au cresut si ele in anii 2000, iar pana la inceputul lui 2004 compania devenise a 2a in lume in vanzarea de monitoare LCD, intrecuta doar de Samsung din Coreea de Sud. Compania a dorit sa se lanseze si pe piata de jocuri si sisteme de distractie pentru acasa. In 2002, si-a lansat primul produs din aceasta categorie, Joybook 8000 “multimedia hub”. Acest produs a marcat si intrarea firmei pe piata laptop-irlor.
Pana in 2004, BenQ a devenit firma numarul 1 in Taiwan in vanzarea de consamtoare electronice. A devenit un brand proeminent si in Japonia ( unde a fost lider in vazarea de monitoare de 17 inch), China si India.Compania isi crea drum acum sis pre pietele din Europa si America de Nord. Europa a fost vazuta ca o oportunitatea deoarece prezenta putine brand-uri de renume. Sub conducerea lui Lee, BenQ a promis sa isi indeplineasca dorinta in a deveni brand lider in lume.

Principalele SubFirme: Airoha Technology Corporation; AU Optronics Corporation; BenQ Guru Software Company, Ltd.; Copax Photonics Corporation; Darfon Electronics Corporation; Darly Venture Incorporated; Daxon Technology, Inc.

Principalii Competitori: Sony Corporation; IBM Corporation; Fujitsu Corporation; Toshiba Corporation; Samsung Corporation.