SAU  Contul meu: Log in | Creeaza cont
compara telefoane

Top Marci

Toate Marcile

Istoria PhilipsKoninklijke Philips Electronics N.V. (Royal Philips Electronics N.V.), intr-un cuvant Philips, (Euronext: PHIA, NYSE: PHG), este cunosct ca una dintre cele mai companii de electronice din lume, fondata si cu sediul central in Olanda. In 2006, vanzarile au crescut pana la Ђ26.976 billioane, si are 121,732 de angajati in pana la 60 de tari din lumea intreaga. Philips este organizata intr-un numar de divizii: Philips Consumer Electronics(bunuri electronice) , Philips Lighting(iluminat), Philips Medical Systems(sisteme medicale), Philips Domestic Appliances(obiecte de uz casnic) si Personal Care(ingrijire personala).

Istoric

Compania a fost fondata in 1891 de Gerard Philips, un var din partea mamei a lui Karl Marx, in Eindhoven, Olanda. Primele sale produse au fost becurile si alte echipamente electronice. Prima sa fabrica ramane ca un muzeu. In anii 1920, compania a inceput sa fabrice si alte proiecte, ca de exemplu tuburi de aspirare. In 1927 au achizitionat fabrica de aspiratoare britanica Mullard, iar in 1932, fabrica germana de tuburi electronice Valvo, ambele devenind companii fiice. In 1939 ei au introdus aparatul de ras electric, Philishave (comercializat in USA folosind numele brandului Norelco). Philips a introdus casetele compact audio, care a fost un succes in lumea intreaga, desi tentative de a stabili un standard pentru casetele video, V2000, nu a avut success in fata competitiei din partea lui Betamax si in special a standardelor VHS.Al doilea razboi mondial

Pe 9 mai 1940, directorii de la Philips au fost informati de invazia germana a Olandei care avea sa se desfasoare pe 10 mai. Au decis sa paraseasca tara si sa zboare in Statele Unite, luand o mare parte din capitalul firmei cu ei. Operand din Statele Unite ca North American Philips Company, (Compania Philips din America de Nord), au reusit sa conduca firma de-a lungul razboiului. In acelasi timp, compania insasi a fost mutata in Antilele Olandeze(pe hartie), pentru a o tine departe de germani. Dupa razboi, a fost mutate inapoi in Olanda, cu sediul central la Eindhoven. Multe cercetari secrete au fost blocate si ascunse cu success de invadatori, ceea ce a permis companiei sa se ridice iarasi rapid dupa razboi.De asemenea se stie despre Philips –inainte si dupa razboi-ca a alimentat canitati enorme de echipament electric catre fortele nemtesti ocupante, care a dus dupa parerea unora ca aceasca companie a colaborat cu nazistii, la fel ca multe alte firme din acea vreme. Totusi, nu exista dovezi ca Philips sau managementul acetuia a simpatizat vreodata Nazistii sau ideologiile acestora. Singurul membru al familiei Philips care nu a parasit tara, Frits Philips, a salvat viata a 382 de evrei, indicand nazistilor ca acestia erau indispensabili pentru procesul de productie la Philips. In 1996, a fost recompensat cu premiul Yad Vashem de catre ambasadorul Israelului pentru gestul sau. Evident, acesta a fost un gest minim pe care Philips l-ar fi putut face pentru a preveni abuzul germanilor asupra utilitatilor sale si fortarea angajatilor sai sa munceasca ca si sclavi in timpul ocupatiei. Fabrica din Eindhoven a fost singura tinta industriala germana care a fost bombardata deliberat de catre fortele aliate in timpul razboiului.Era de dupa razboi

In 1991, numele companiei a fost schimbat din N.V.Philips in Gloeilampenfabrieken to Philips Electronics N.V. In acelasi timp, Philips din America de Nord a fost dizolvata formal, si o noua divizie corporationala a fost formata in USA cu numele Philips Electronics North America Corp.

In 1997  s-a luat decizia cu privire la mutarea in Amsterdam, precum si schimarea numelui corporatiei in Koninklijke Philips Electronics N.V. Mutarea s-a finalizat in 2001. Initial, compania avea sediul central la turnul Rembrandt, insa in 2002 s-au mutat iarasi, de data aceasta la turnul Breitner. Intr-un fel, mutarea in Amsterdam poate fi considerata o intoarcere la radacinile companiei, deoarece Gerard Philips a trait in Amsterdam cand a venit cu ideea de a construi o fabrica de becuri. El a condus de asemenea primele sale experimente in domeniul productiei in masa a becurilor electrice, impreuna cu Jan Reesse. Philips Lighting, Philips Research, Philips Semiconductors (cunoscut ca NXP in September 2006) si Philips Design, inca mai sunt situate in Eindhoven. Philips Medical are sediul central in Andover, Massachusetts, USA(de cand s-a mutat de la Best, NL, in 2002)Vanzarea de semiconductoare

Ca un fabricant de chip-uri, Philips Semiconductors a fost intre primii 20 de leaderi din lume la vanzarea de semiconductoare.

In decembrie 2005, Philips si-a anuntat intentia de a face divizia semiconductoarelor (Semiconductor Division) o entitate separata din punct de vedere legal. Acest proces de „descalcire” a fost finalizat in 2006 pe 1 octombrie.

Pe 2 august 2006, Philips a terminat o intelegere pentru vanzarea a 80.1% din Philips Semiconductors unui consortiu de investitori privati echitabil,  constituit din Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), Silver Lake Partners si AlpInvest Partners. Vanzarea a incheiat un proces care a inceput in decembrie 2005, cu decizia sa de a creea o entitate seaparata legal pentru sectia de Semiconductoare si de a imbogati toate optiunile strategice. Cu 6 saptamani inainte, s-a anuntat ca au grabit transformarea fabricii de semiconductoare intr-o entitate de sine statatoare cu majoritatea puterii detinuta de o a terta parte. S-a spus atunci ca „este mult mai mult decat o simpla tranzactie: probabil ca este cel mai insemnat punct de rascruce dintr-o calatorie lunga a schimbarii lui Philips si inceputul unui nou capitol pentru toti- in special pentru cei implicati in Semiconductoare”.In istoria sa de mai mult de 115 ani, acest lucru este un pas mare care schimba cu siguranta profilul companiei. Philips a fost una dintre putinele companii care a facut cu succes tranzitia de la domeniul electric din secolul 19 la era electronica, incepand activitatea cu semiconductori in 1953 si transformand-o intr-un domeniu de elita, din top 10 in industria respectiva. Astfel ca Semiconductoare a fost punctul de plecare al multor inovatii in Philips din ultimii 50 de ani.Fiind de acord sa inceapa un proces care ar fi dus in sfarsit la decizia de a vinde Divizia de Semiconductoare, aceasta a fost cea mai grea decizie pe care grupul de manageri a luat-o vreodata.

Pe 21 august 2006, Bain Capital si Apax Parteners au anuntat ca au semnat angajamente definitive de alaturare la consortiul extins, condus de KKR, si de a achizitiona partea controlata a Diviziei Semiconductoare

Pe 1 Septembrie 2006, s-a anuntat in Berlin ca numele noii companii de semiconductoare fondata de Philips este NXP Semiconductors.

Coincizand cu vanzarea Diviziei Semiconductoare, Philips de asemenea a anuntat ca vor renunta la cuvantul „Electronics”(Electronice) din numele companiei, si se va numi simplu Koninklijke Philips N.V. (Royal Philips N.V.).

Istoric

Fundatia pentru ce avea sa devina cea mai mare companie de electronice, a avut sediul in Eindhoven, Olanda, in 1891.

Philips a inceput sa fabrice lampi carbon-filament si, pana la sfarsitul secolului, a fost una dintre cele mai mari producatoare din Europa. Cum dezvoltarile din tehnologia iluminarii a alimentat un program rigid de expansiune, in 1914 s-a stabilit un laborator de cercetare pentru studiul fenomenelor fizice si chimice, si stimularea inovatiei produselor.

In 1918, a fost introdus un tub medical de raze X. Aceasta a marcat inceputul unei diversificari in ceea ce priveste produsele si momentul in care a inceput sa isi protejeze inovatiile prin brevetare  in domenii pornind de la aparate pentru radiere cu raze X pana la receptie radio.In 1925, Philips a inceput sa se implice in primele experimente in televiziune, iar in 1927 a inceput sa produca radio-uri. Pana in 1932 s-a vandut un milion de produse. Un an mai tarziu au produs radioul cu numarul 100 de milioane si au inceput productia echipamentului medical pentru raze X in Statele Unite. Pana in 1939, cand a fost lansat primul aparat de ras electric Philips, compania avea in jur de 45 000 de angajati in lumea intreaga.

Stiinta si tehnologia s-au intrepatruns minunat, pentru a aduce dezvoltarea in anii 1940 si 1950, cu Philips Research inventand capetele rotative, ce a dus la dezvoltarea aparatului de ras electric Philishave, si punand bazele unei munci grele in domeniul tranzistorilor si al circuitelor integrale. Compania de asemenea a adus contributii majore la dezvoltarea domeniilor de inregistrari, transmisie si reproducere a imaginilor in televiziune. In 1963, a fost introdusa caseta compacta audio. In 1965 a produs primul circuit integrat.Abundenta de produse noi si incitante, precum si de idei a continuat de-a lungul anilor 1970. Cercetarea in domeniul iluminarii a contribuit la aparitia noilor lampi economice energetic SL si PL, in timp ce Philips Research au facut descoperiri de o mare importanta in procesarea, stocarea si transmisia imaginilor, sunetului si a informatiei. Acesta a dus la inventia discului optic LaserVision, Compact Disc si a sistemelor de telecomunicatie optica.

In 1972, compania a infiintat PolyGram, cea care a avut un succes enorm in domeniul inregistrarilor muzicale. In 1974 a achizitionat Magnavox si in 1975, Signetic, ambele in Statele Unite. Achizitia in anii 1980 a inclus televiziunea GTE Sylvania si afacerea de corpuri de iluminat a lui Westinghouse. Atunci, in 1983 a venit un punct de plecare tehnologic: lansarea Compact Discului. Alte puncte de rascruce de-a lungul timpului au inclus productia lui Philips a 100 milioane de televizoare in 1984 si in 1995 a 300 de milioane de aparate electrice de ras Philishave.Anii 1990 au insemnat un deceniu cu importante schimbari pentru Philips. Compania a avut un greu program de restructurare, pentru a se putea reintoarce la pozitia ei avantajoasa, simplificandu-si structura si reducand numarul domeniilor de afaceri. In 1997, in colaborare cu alte cateva companii- si construind succesul tehnologiei sale de CD-uri (inventata de Philips si introdusa si de Sony)- a lansat ceea ce s-a dovedit a fi produsul de electronica casnica cu cea mai rapida dezvoltare din istorie: DVD-ul.

Avansand in secolul 21, Philips a continuat sa se schimbe si sa creasca. Desi compania este constienta ca pentru multa lume nu este mai mult decat un producator de electronice pentru consum, aceasta s-a dedicat proiectarii unei imagini noi si reprezentative care reflecta produsele pe care le ofera in domenii cum ar fi ingrijirea, calitatea vietii si tehnologia. Urmand acest lucru in 2004, cu o campanie publicitara masiva, in care a promovat promisiunea brandului de „sense and simplicity” („simt si simplitate”), compania si-a confirmat dedicarea catre dorinta de a oferi clientilor din toata lumea produse care sunt avansate tehnologic, usor de folosit si, mai important decat orice, concepute dupa nevoile lor.In septembrie 2006, Philips a vandut 80.1% din afacerea de semiconductoare unui consortiu privat de parteneri echitabili. Acest lucru a dus la fondarea unei noi companii de semiconductoare, puternica si independenta, numita NXP, care a fost construita pe baza a 50 de ani de inovatie in imina Philips. Vanzarea marcheaza o viitoare rascruce in schimbul nostru de la activitatile ciclice, pana la construirea a unei companii si mai mari, concentrata pe ingrijire, calitatea vietii si tehnologie, si centrata pe promisiunea brandului „sense and simplicity”.