SAU  Contul meu: Log in | Creeaza cont
compara telefoane

Top Marci

Toate Marcile

Istoria AsusASUSTeK Computer Inc. Pronuntat “aa-Suess” este o companie din Taiwan ce produce placi de baza, placi video, unitati optice, PDA-uri, laptop-uri, produse pentru retea, telefoane mobile, carcase de calculatoare, si sisteme de racire pentru calculatoare. Numite dupa titlul brand-ului ASUS sunt listate la London Stock Exchange and Taiwan Stock Exchange.

Originea numelui

Compania ASUS a fost fondata in 1989 in Taiwan de catre TH Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh and MT Liao – toti patru fiind ingineri de la Acer. Directorul si lider curent la ASUS, Johney Shih, s-a alaturat companiei in 1994. Conform manager-ului de vanzari al ASUS, Alexander Kim, numele de ASUS provine de la Pegasus, calul inaripat al mitologiei grecesti. S-a renuntat la primele 3 litere al cuvantului pentru a i se da o pozitie primara in ordinea alfabetica.

In 2004, ASUS a vandut mai multe placi de baza decat alte 3 companii de top insumate, ajungand la 30 de milioane. Acest numar, insa, include si contractele de schimare de brand.
In 2005,transporturile de la ASUS, ECS, Gigabyte si MSI au insumat 104.86 de milioane de unitati. ASUS conducand cu aproximativ 52 de milioane de unitati, urmata de ECS cu 20 de milioane. MSI cu 18 milioane si Gigabyte cu 16.6 milioane. MSI si-a revizuit vanzarile de placi de baza de la 16.7 milioane la 18 milioane, conform spuselor companiei.

ASUS confectioaneza deasemenea componente si pentru alte corporatii, incluzand Sony (PlayStation 2), Apple Computer (iPod, iPod Shuffle, MacBook), Alienware, Falcon Northwest, HP si Compaq.

Relatia cu Intel

La inceputul anilor 1990, placile de baza produse in Taiwan nu stabilise inca o pozitie fruntasa in bransa componentelor de calculatoare. Orice procesor nou Intel era mai intai trimis pentru perfectionare catre companii precum IBM, cele Taiwaneze asteptand aproximativ 6 luni dupa ce IBM si-a primit prototipul.
Cand s-a lansat Intel 486,cei 4 fondatori ai ASUS au decis sa isi proiecteze propia lor placa de baza 486 nevand prototipul procesorului 486, utilizand numai detaliile tehnice publicate de Intel si experienta proprie dobandita in timpul confectionarii placii de baza 386. Cand ASUS a fianlizat prototipul placii 486, a fost trimisa la o companie Intel din Taiwan pentru a fi testata. Nesurprinzator, nu au fost primiti foarte bine. S-a dovedit ca prototipul placii 486 proiectate de Intel a dat gres, inginerii companii inca incercand sa gaseasca o solutie. Fondatorii ASUS si-au exersat experienta cu 486 si s-au uitat si defetiunea celor de la Intel. Solutia lor a reusit, surprinzandu-I pe cei de la Intel. Apoi cei de la Intel au testat prototipul ASUS, care functiona perfect. Aceasta intamplare a marcat relatia dintre cele 2 companii – ASUS primea acum prototipurile de la Intel inaintea competitotilor ei.

Termen limita

Septembrie/Octombrie 2003: debutul pe piata telefoanelor mobile cu modelul J100.
Septembrie 2005: realizarea primului card accelerator PhysX (preconizat pentru Mai 2006)
Decembrie 2005: intra pe piata televizoarelor LCD cu modelul TLW32001, initial fiind disponibul doar pe piata din Taiwan.
9 Martie 2006:ASUS e anuntat ca unul din primii producatori al modelului Microsoft Origami, impreuna cu Samsung si Founder. Dispozitivele Samsung si ASUS erau asteptate prin Aprilie 2006.
August 2006: anunta alianta cu Gigabyte Technology

Fabrici de dezvoltare

Din Ianuarie 2006, ASUS are reprezentate in Taiwan (Taipei, Lujhu, Nankan, Kweishan) si China (Suzhou), cu o productie lunara de 2 milioane de placi de baza si 150.000 laptop-uri.